tiistai 27. marraskuuta 2012

lehtien väriloistoa, esseiden kahinaa

On tiistai ja voittajaolo!

Mun viikonloppu meni loppujen lopuksi hieman aktiivisuuden kannalta plörinäksi, sillä eihän mulle erakolle riittänyt vain yhden kutsun torjuminen, vaan loppujen lopuksi sanoin kolmelle (vai neljälle?) menolle ei. Tämä toki siksi, että mulla oli oikeasti järkyttävä kasa läksyjä ruodittavana, mutta valtavan laiskuudenpuuskan ja saamattomuuteni takia - joiden vuoksi taakkani keveni vain hiukan - ei se tuntunut riittävältä syyltä. Vähän hävetti runoilla kännykällä toistuvasti sori en tuu pitäkää hauskaa -lässynläätä, mutta toisaalta hoen myös jatkuvasti itselleni, että toisinaan yhteismeininkien skippaaminen ei ole niin vaarallista (vaan päin vastoin). Ja näin se ehkä onkin, siitä huolimatta että aikani ja mahdollisuuteni täällä tuntuvat valuvan sormieni välistä kuin hiekka - ens viikolla oon ollu täällä jo kolme kuukautta, hui.

Erityisen paljon harmittaa sunnuntaisen ruskareissun skippaaminen. Oltiin jo viikkokausia suunniteltu momijigaria F:n ja kumppaneiden kanssa, ja alunperin oli tarkotus mennä Hakonen ruskaan patikoimaan. Ongelmaksi muodostui ihmisten hidas herääminen ja meidän kyvyttömyytemme tehdä mitään ryokan-varauksia (Hakoneen ei ilmeisesti ole ihan hirveästi järkeä lähteä vain yhdeksi päiväksi, sillä valoisaa aikaa tuhraantuu jo matkoihin tarpeeksi), joten piti kehitellä vaihtoehtoja. 

Mä löysin jossain vaiheessa tämän sivuston, joka on erikätevä ruskan fiilistelijöille - tuolta näkee kuinka pitkälle milläkin luontotilkulla syksyn värit ovat kehittyneet - mut moni oli jo plan B:nsä päättänyt. Tää plan B oli tietysti Takao-san, jolle vajaa kuukausi sitten itsekin kiipesin. Vaikka ruska ei ollut vielä tuolloin, toisin kuin nyt, vallannut Takaota, koin kuitenkin haluavani nähdä mieluummin uusia mestoja kuin kaluta vanhoja etenkin näin lyhyen ajan sisällä. Asiaan vaikutti myös kuulemani tarinat niiltä ihmisiltä, jotka tuonne oli nyt lähempänä ruskaa eksyneet - vaikka tällanen mentaliteetti ei olisi ihan pelittänyt viime reissullakaan, en varsinaisesti riemastunut viikonloppuisen Takaon vertaamisesta Disney Landiin. Luonto luontona!

Vikatikki oli se, että alunperin lauantaille kaavailtu reissu siirrettiin itselleni paljon huonommin soveltuvaan sunnuntaihin. Tälle tosin oli sääsyyt, mut ei se uumoiltu sade kyllä vielä lauantaina tänne iskenyt.

Joten en mennyt. Nyyh! Sen sijaan menin happihyppelylle Uenoon, jonka lehtiä ruska vasta kolkuttelee. Kuvia alempana.

Maanantaiksi piti paitsi fiksata ja lähettää uusiksi repooto-kurssin kirjoitelma, myös palauttaa intensiivijapanin mielipidekirjoitus, enkä ollut ennen maanantai-iltapäivää ihan perillä siitä, mistä kirjottaisin. Suomen mediaa jonkin verran näin etäältä seuranneena inspiroiduin kuitenkin erään kokoomusbroilerin möläytyksistä (heikompi aines, anyone?) ja rustasin ikenbunini ottaen teemaksi tämän debatin ja yleisen ihmisten arvottamisen yhteiskunnassa. Ei ollut maailman helpoin ratkaisu ainakaan sanastonsa osalta enkä pystynyt mitään kovin syvää pohdiskelua tunkemaan reiluun 1000 merkkiin, mutta ainakin opin uusia hyödyllisiä sanoja. Esim. lapsilisä on 児童手当 (jidou teate) ja vihapuhe 憎悪発言 (zouo hatsugen). Pikkasen kyllä mietityttää käännökseni ton heikomman aineksen osalta, mutta luotan siihen, että maikkani osaa korjata sen tarvittaessa. Koen tämän (omaan yhteiskuntaan liittyvien asioiden käsittelemisen japaniksi) joka tapauksessa kovin hyödykkäänä, sillä en usko että moni on tähän samaan aiheeseen nipponiksi pureutunut. Tää toimii mielestäni myös toisinpäin - koen motivoivana kirjoittaa Japaniin ja japanilaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin liittyvistä asioista nimenomaan suomeksi, koska japaniksi sitä kamaa (ja asiantuntevammassa muodossa) lienee aivan loputtomiin asti.

Maanantaina ennen nukkumaan menoa yritin vielä kertailla tänpäiväiseen kanjitestiin. Tässä yksi esimerkkitehtävä, joten ei nyt ihan mahdottomia vaadittu (imho Japani kolmosella oli paljon haastavampia, terkut vaan senseille):


Japanistit, meniskö lonkalta? :)

Ja ihan hyvin se koe meni! Tiedän mokanneeni varmasti vain kahdessa kohtaa. Ensinnäkään en ikinä muista, että taiteen arvostamisen kanshou on 鑑賞, eikä kyllä teoriapuolen kysymyksissä muistunut sana 形声文字 (keisei moji) millään mieleen - säälittävästi kirjotin siihen 音 ja kysymysmerkki. Sen sijaan toi yllä olevan kuvan kohta (4) aiheutti mussa suuria voittajafiiliksiä jälkeenpäin, sillä mulla ei ollut mitään aavistusta tosta kanjikombinaatiosta, mutta tuurilla heitin siihen järkeilyn kautta kanjit 応 ja 用. Jotka meni oikein. Ha!

Nyt voi hengähtää hetken ja olla tyytyväinen itseensä.

Lopuksi kuvia sunnuntaiselta pikkuretkeltäni Uenon puistoon. Haluaisin vaan nauttia tästä väriloistosta loputtomiin, mutta näyttää ikävästi siltä että lehdet on kaikkialla varisemaan päin.Yksinäinen punainen puu - niin kaunis!


Kissakyltin koiramaisempi serkku. Tän viesti ei tosin liity kulkukoiriin tai -kissoihin, vaan siihen, että koirien kakkojen kerääminen on omistajan vastuulla.Perus Japani: pari sädettä aurinkoa ja joku kaivaa heti päivänvarjon esiin.
Kreisii.


Tykästyin tän näkymän värikomboon ja ottamani kuvan tietylaiseen graafisuuteen sen epätasapainoisuudesta huolimatta. Oi kun löytäis tällasta kangasta!Kyllä siellä vähän punersi!
Erään henkilön kommentti (moi vaan):
"Näyttää kannabikselta."
Toiveikkaat silmät näkevät mitä vaan.


Enää muutama päivä ruisleipään, suomalaiseen karkkiin, dödöön, kuivashampoohon, purkkaan ja siskoon! Can't wait!

8 kommenttia:

 1. Kiitos Emma jälleen kerran upeista kuvista! Täällä kotosuomessa sää on jo varsin.. perseestä. Nauti vaihtovuodestasi ja jatkathan postauksia, niitä on ilo lukea!
  Terv. -senpaisi HY:sta-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *korjaus* -KOUHAISI HY:sta-

   Poista
  2. Johan on salaperäinen meininki nyt. :-D

   Ei vaan, kiitoksia ja これからも lystiä kaamosta! Lupaan nauttia ja postailla.

   Poista
 2. Jep jep täällä "kotoruotsissa" on kans NIIN paskaa, pimeys lankeaa siinä kahen kolmen maissa (KÄRSIN), sataa jäätävästi, lehdet pudonneet ajat sinne jne. Eli NAUTI pliis noista auringonsäteistä ja lehdistä. Pidä hauskaa siskon kaa!

  /mirva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut sulla on melkein aina taskussa lentolippu Italiaan !

   Niin ja hei, tuu joskus skypeen. Vois olla hauskinta jos ehtisit ku M on tääl ^-^

   Poista
  2. Nojoo mut viimeks ku olin siel lokakuus ni sato koko ajan, yhtenä päivänä paisteli vähän :D
   on nytki tietty lippu taskussa 28 joulukuuta. mut ku oiski pelkkä menolippu :D

   joo mä oon ollu niin hemmetin huono kaikissa sosiaalisissa suhteissa (syytän syysmasennusta, blä) ja vietän iltani kissanpentuwebcamia katellen (ja treenaten) MUT JOO ois tosi hauskaa pitää kollektiivinen skypetreffi lähipäivinä :) :)

   Poista
 3. itse sain ekasta kanjitentistäni 39/80 kiitos koealueen ulkopuolisten kanjien, vaikka opiskelin kaikki alueen kanjikombit ulkoa ylösalasin voltilla kerien T__T ilmeisesti sitä ei voi niin vaan hypätä advanced tasolle ja luottaa rankkaan ulkoaopiskeluun :´<<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi koealueen ulkopuoliset kanjit on kyl kenkkuja. Mei oli niitä vaan pari hassua (mun mielestä tota 応用ta ei kyl ollu listalla mut voin olla väärässä, samoin 戸籍謄本(こせきとうほん) sijaan oliki 戸籍抄本 (こせきしょうほん)! mut siitäki selvisin lähinnä kylmällä järkeilyllä muistelun sijaan), joten sikäli ei tullu paniikkia niistä. Lisäksi mun on myös myönnettävä, et saatiin vartavasten sanalista koetta varten. Kai siin oli joku 200 sanaa, mut huomattavasti helpompaa niin kuin yrittää opetella 250 MERKKIÄ eri komboineen ja miettiä et mitkäs näistä nyt tohon kokeeseen ehkä vois tulla... @__@

   Poista